Inbrekers uit het huis jagen

Wat moet je weten voor je een inbreker het huis uit jaagt? In dit artikel wordt er in verschillende stappen uitgelegd wat je mag doen om een inbreker weg te jagen.

Wetten en regels

Mag je een inbreker slaan of niet? Dat hangt van verschillende factoren af. In artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht wordt het onderwerp ‘noodweer’ besproken. Geweld gebruiken mag in sommige gevallen, dit wordt op de volgende manier beschreven ‘de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf’. Je mag dus een mes uit iemand zijn handen trappen of iemand een duw geven wanneer je niet weg kan. Het moet echter noodzakelijk zijn, er mag dus geen geweld gebruikt worden wanneer je jezelf niet hoeft te verdedigen. Geweld mag alleen gebruikt worden in een situatie waarin sprake is van noodweer, in veel gevallen is dit moeilijk te bepalen.

Voorbereiding is belangrijk

Slotenmakers kunnen de sloten versterken, je kunt een extra slot laten aanbrengen door de slotenmaker, maar er is nog veel meer mogelijk dan dat! Je mag in Nederland geen geweer bij de voordeur zetten om jezelf te beschermen. Maar mag je schieten wanneer je wordt aangerand? Een vrouw heeft ooit een indringer neergeschoten welke haar huis binnendrong, de vrouw werd enkel veroordeeld voor illegaal wapenbezit. In het beginsel is het echter niet legaal om jezelf te beschermen met een wapen. In Nederland is het verstandig om ramen en deuren beter te beveiligen of om aan extra beveiliging te denken als bijvoorbeeld een alarm of camerabewaking.

De inbreker vasthouden

Betrap je een inbreker? Dan mag je hem aanhouden. Je mag bij de aanhouding geen onnodig geweld gebruiken en ook geen wapens. Doe je dat wel? Dan speel je voor eigen rechter en word je gestraft. Je mag een inbreker vasthouden door deze in de houdgreep te houden of door deze kort op te sluiten. Bel echter zo snel mogelijk de politie, zodat deze het professioneel kan overnemen.

Voorkomen is altijd beter: wat kunnen slotenmakers doen?

Slotenmakers willen het inbrekers zo moeilijk mogelijk maken. Is er net ingebroken? Of wil je de woning beter beveiligen? Dan kunnen slotenmakers je helpen om de beveiliging van ramen en deuren beter te verzorgen. Slotenmakers kunnen een advies uitbrengen en een slot aanbrengen dat goedgekeurd is door de politie, waardoor de kans groter is dat een inbreker niet binnenkomt. Slotenmakers zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar, wanneer er is ingebroken heb je slotenmakers namelijk direct nodig. Je kunt een slotenmaker bellen en binnen een half uur staat het slotenmakers bedrijf al voor de deur. Focus je liever niet op het verjagen van een inbreker, maar zorg dat je voorbereid ben wanneer er toch een inbraak plaatsvindt.